tisdag 5 mars 2013

Ankomsten

I dag startade vi ett nytt läsprojekt: Shaun Tans Ankomsten. Vi kommer att läsa boken tillsammans - och dessutom dela läsningar och tankar med en klass från Ross Tensta via webbplatsen www.ankomsten.se  Gå dit redan nu och se vad där finns - ju mer vi jobbar desto mer kommer det att finnas där av våra tankar, funderingar och läsningar, och av den andra klassens tankar och funderingar.

Arbetet idag bestod av tre delar: först en kortskrivning om "Att lämna sin familj" (ett tema som är väsentligt i den här boken). Några av texterna som skrevs kommer i kväll att läggas uppe på den gemensamma webbplatsen (och några av den andra klassens också - tror jag).

Sedan tittade vi tillsammans på omslaget och de första sidorna i boken. Vi läste av bilderna och fick fram en hel del information: en familj, en lycklig familj, en familj som har det rätt knapert, någon som ska resa, morgon eller kväll, djur som vi aldrig sett (men inte mannen på omslaget heller att döma av kroppsspråket).

Därefter läste vi kapitel I i grupper, och var och en fick välja ut bilder som representerade eller var just sådant man 1) tyckte om 2) inte tyckte om 3) undrade över 4) såg som mönster i berättandet. Mycket diskussion och mycket klippande i kopior! Och så använde vi bänkarna för att lägga upp de bilder vi samlat, de fotograferades och några grupper fick redovisa sina tankar. Likt och olikt - och ACK om vi hade haft mer tid att lyssna på varandra! Men nu hade vi inte det.

Till på torsdag är uppgiften att läsa kapitel II och III och att särskilt tänka på bilder man känner igen (har du sett bilden förr? Kanske inte PRECIS den, men liknande? Film? Bok? Historieläromedel? Eller?) och symboliskt berättande. Lägg gärna bokmärken/markeringar för sådant du kommer på under din läsning - så blir det lättare att visa för de andra på lektionen. OCH TA MED BOKEN!

För er som var sjuka: kommer ni på onsdag, sök upp Katarina för att låna ett ex av boken. OBS sker via Katarina och inte via biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar