torsdag 20 december 2012

Uppsatser och muntliga presentationer

OJ vad ni nu har arbetat med svenskan - och i alla ämnen - i terminens slutspurt!

Så här är det nu med responsarbetet:

Naturvetarpresentationerna
Jag kommer inte att hinna kommentera de filmade presentationerna före jul (hur tänkte jag när jag trodde att jag skulle göra det?). Men ni kommer att få länkar till inspelningarna av er med kommentarer första veckan i januari.

Uppsatserna om Simon och ekarna
Uppsatserna är bedömda och kommenterade av en av kollegorna - men jag har inte hunnit läsa dem. Jag HAR lagt ut matrisbedömningen till er alla, men den säger ju faktiskt inte så mycket utan att man har uppsatsen framför sig. Den som får tag på mig under torsdagen kan få titta på sin uppsats, men jag vill ha dem över jullovet för att kunna läsa och tänka och se till att jag lägger upp undervisningen så att vi fortsätter att träna sådant som ni behöver utveckla.

Det viktiga med uppsatsen och presentationen är egentligen inte vad ni gjorde - utan vad ni kan utveckla. DET ska vi ta tag i efter lovet.

Men först: ett skönt lov!

I dag var datorerna INTE oss nådiga...

Fy vilken tid det tog med haverier och in- och utloggningar åt olika håll. Och så hade jag knappat fel när jag la upp Dostis presentation på Youtube så att den blev offentlig. En offentlig URSÄKT för detta kommer här, medan klippet nu är som det ska, nämligen dolt.

För några av er blev inspelningarna avbrutna, eftersom min iPad är så full. Nätet i skolan är lite för långsamt för att vilja ladda upp film ibland, och då kan jag inte "göra mig av med" så mycket filmer som jag behöver. Jag har två klasser samtidigt som gör presentationer - och det var inte riktigt vad tekniken klarade. Men huvuddelarna av presentationerna finns i alla fall inspelade.


tisdag 18 december 2012

Schemaändringar torsdag 19 dec

På torsdag är det MÅNGA som ska redovisa sin naturvetare. Det var tidspanik i dag, och för att undvika det har jag fått första halvtimmen av Tanjas lektion till vårt förfogande. Därför börjar de som INTE har naturvetarpresentationer på torsdag 10.00. Vi andra börjar 8.00 och jag ser fram mot att lära mig mycket nytt, som alltid.

Dagens naturvetarpresentationer innehöll väldigt läckra Prezis och PP, nya namn att lägga på minnet och nya vinklar på kända storheter. Vilka fantastiskt intressanta och mångsidiga naturvetare det har funnits genom tiderna!

Era uppsatser (Simon och ekarna)

Om uppsatserna som nu är bedömda och kommenterade kan man säga följande:

1. Ni kan få titta på dem före jul, men inte ta med dem hem. Jag har inte hunnit läsa dem (men jag tänkte att flera av er troligen ville se resultaten när de nu finns), och vill göra det innan jag lämnar papperen i er omvårdnad. Kom till mitt arbetsrum så får du uppsatsen - under förutsättning att jag sedan får den tillbaka.

2. När jag säger omvårdnad så menar jag just det. Den här uppsatsen är ett inlärnings- och utvecklingstillfälle - men bara om man tar vara på de kommentarer och den bedömning man fått. Vad kan jag förändra och utveckla? Hur ska jag jobba för att nå högre måluppfyllelse? Och för att lära sig av det man gör måste man TITTA ORDENTLIGT på vad man gjort och fundera över vilka förändringar man ska tänka på till nästa gång. Gör inte misstaget att bara kasta en flyktig blick på det du skrivit, tänka på det som "kört" och gå vidare.

3. Det betyg du får i vår kommer att grunda sig på det du kan då. INTE på det du kan (eller inte kan) nu. Ett E nu betyder att du på den här uppgiften klarade kunskapskraven för ett E. Vad behöver du utveckla för att nå högre? Se till att arbeta med det! Och nå högre i vår - så får du självklart ett betyg som motsvarar de kunskapskrav du då uppnått.

4. Resultatet på uppsatsen, vad ni sammantaget var skickliga på och vad ni behöver träna mer på - det kommer förstås att påverka den fortsatta undervisningen. Vi ser till att träna på det som var svårt denna gång! Och vi har en hel lång vårtermin med spännande litteratur, utmanande skrivuppgifter och språkliga äventyr framför oss!

Miss av mig!

I går frågade Karin efter kunskapskriterierna för muntlig framställning. Vad klokt! Och jag sa "de ligger förstås på bloggen". Och så BORDE det förstås ha varit. Men den länken hade fallit bort.

Nu är länken utlagd. Vad BRA att ni frågar efter den. Vad dumt att jag tappade bort den. 

måndag 17 december 2012

Sista veckan - alla naturvetarna!

Ja, nästan alla - Miranda presenterade Florence Nigthingale för en liten skara i torsdags, och Daniela är bortrest, men i övrigt så!

Det kommer att bli VÄLDIGT tidspressat, och därför är det otroligt viktigt att ni har era prezis och PP:s beredda. Ha helst PP på sticka, eller i Frontermappen (som jag glömde göra förra veckan - jag använder ju Fronter så sällan - men har fixat nu) i svenskrummet.

Tiderna som gäller finns i planeringsschemat (som ni alltid hittar uppe i högra hörnet på bloggen, bland länkarna), och jag lägger dem också här (för säkerhets skull). Den som inte redovisar har inte lektion - vi redovisar i mindre grupper ju!

Grupp 2 Tisdag 08:30-09:25 sal A205
Felix
Rebecka
Clara
Joakim
Karin
Dosti
Victoria
Adelina


Grupp 3 Vanlig lektionstid tisdag 09:30-10:45 B323
Jakob
Lina
Angus
Vidar
Fredrika
Jonathan
Elsa
Bim
Johanna
Johannes
Lovisa


Grupp 4 Vanlig lektionstid torsdag 08:00-9.15 A205
Oskar
Aron
Mona
Aylin
Lisa
Olli
Neville
Sofia J
Johan
Linnea
Sofia CD

onsdag 12 december 2012

INGEN SVENSKLEKTION PÅ LUCIA!

Oj vad det blev trassligt. Jag missförstod Sofija i förra veckan, och trodde att hon ville ha extrakemi med er i morgon bitti. I själva verket månade hon om de stackare som skulle hållit presentation i morgon (Miranda, Daniela, Adelina, Johannes och Lovisa) och ville att de skulle kunna koncentrera sig ordentligt på kemin och INTE ha en naturvetarpresentation att tänka på också. Och det ligger det ju mycket i.

Nå, Miranda och Daniela reser ju bort nästa vecka, så för er del får jag ordna något annat. Men Adelina, Johannes och Lovisa hoppas jag att det går att pyssla in på ordinarie tider... Skohorn och välvilja så brukar det gå!

Alltså: INTE svenska för någon i morgon. Jag räknar med GLIMRANDE kemiresultat :)

onsdag 5 december 2012

Uppsats i morgon!

Ta med penna, suddgummi, texthäftet (om du vill) och klara tankar och skrivarfokus!

Vi ses!