tisdag 18 september 2012

Diktanalys!

Tisdagens långlektion (nu har vi snart arbetat in novembers sovmornar) ägnades åt dikt och diktanalys.

Jag visade två dokument som kan vara till hjälp i arbetet, dels det dokument med olika frågor att ställa sig när man analyserar dikt som ni använt i era gruppsamtal, dels ett för er nytt dokument om hur man sen gör när man presenterar sina resultat. Bägge dessa (och fler som kommer) finns i en mapp på Google Drive som ni kommer åt HÄR . Jag ska försöka få in länkar till de olika dokumenten i bloggens sidomeny, men jag har inte riktigt listat ut hur man gör än ;)

Sedan redovisade alla grupperna (till sist alla - jag höll ju på att missa en grupp. Tack Felix som gjorde mig varse!) sina iakttagelser, och vi hade tillfälle att utvidga lite kring varje dikt och varje läsning. Vidars "motläsning" av Romanska bågar var en vitamininjektion för oss alla, och ett fint exempel på att närläsning lönar sig och att man kan ha fog för helt olika läsningar - bara man håller sig nära texten.

NU ska ni skriva en egen individuell diktanalys. Ni ska göra det i Google Docs, och lägga den färdiga analysen i den delade mappen som (nästan) alla nu skapat. Analysen ska vara klar och lagd i mappen senast onsdag 26 september. Och dikt väljer man själv, det vill säga av dem vi jobbat med nu. Antingen tar man den som man jobbade med i sin grupp  (det kan ju ha fördelen att man gått igenom den noga tillsammans med andra) eller så väljer man en annan av dikterna.

2 kommentarer: