tisdag 28 augusti 2012

Extralång lektion tisdag 4 september!

Då ska vi nämligen hinna LÄSA en hel bok och genomföra ett boksamtal. Vi börjar 8.10 och träffas i A126.

Hur man hinner både läsa en hel bok och diskutera den - på två timmar? Ja, man får välja en bra bok. Och det har jag gjort! Vi ses!

Varför blogg som skolarbete?

Bra fråga. Som det finns bra svar till. Här är mina - som har bäring för den här bloggen som är en samlingsplats för N12e och våra gemensamma reflektioner om språk och litteratur, fakta och fiktion, vision och verklighet.

1. Att blogga är att skriva lite - men regelbundet. Bästa sättet att bli en god skribent är att skriva, skriva och skriva. Övning alltså.

2. Att blogga är att skriva för en publik, större eller mindre. Det jag skriver kan - och kommer att - läsas av andra. Det gör att jag måste skärpa mitt språkbruk. Formuleringsträning alltså.

3. Att blogga är att inordna sig i en kommunikationssituation som å ena sidan inte kräver så väldigt många ord och långa inlägg (snarare är det bra om de är "lagom korta") men å andra sidan kräver att jag försöker säga något på ett mindre utrymme. Koncentration alltså.

4. Att blogga är att inordna sig i en kommunikationssituation som å ena sidan ger ganska stor frihet i språkliga uttryck - men som å andra sidan också kräver en viss snits. Formuleringsfärdighet alltså.

5. Att blogga är att skriva om något, och i bästa fall hitta en egen infallsvinkel eller ny synpunkt. Reflektion alltså.

6. Att läsa och kommentera andras bloggar är att få insikt i hur andra tänker och löser samma uppgift som jag har. Att bli läst och få kommentarer är att få hjälp av andra att se styrkor och svagheter i sina egna texter och tankar. Respons alltså.

Här på sidan intill kommer alla era bloggar att ligga i "bloggrullen". Bara att läsa och lära av varandra. Och själv kommer jag att kommentera vad som händer i bloggarna och i vårt arbete framöver. Per aspera ad astra!

måndag 27 augusti 2012

Vår första gemensamma roman: Den ovillige fundamentalisten

Ja, så är vi igång med läsandet också. Här en introduktionsfilm till läsandet. Redovisning 20 september. Jag är så nyfiken på vad du kommer att tycka om läsningen och romanen!


Bloggfråga vecka 35 - bästa låten?

Varje vecka en fråga att fundera över och skriva om på bloggen. Denna första vecka, för det första blogginlägget, gäller frågan: vilken ÄR nu den bästa låten som handlar om identitet?

Eller, kanske måste man inte välja en "bästa". Kanske finns det så många bra att man knappt kan välja - men jag vill att du väljer en i alla fall, och berättar varför du tycker att just den låten kopplar så bra till temat "identitet". Kanske är det en låt vi talade om på lektionen - kanske någon helt annan. Och kanske får vi en spotifylista som räcker för hela vårt identitetstema?

Här börjar det!

Välkommen hit - till vår gemensamma blogg i N12e, och vårt äventyr i svenska.