tisdag 28 augusti 2012

Varför blogg som skolarbete?

Bra fråga. Som det finns bra svar till. Här är mina - som har bäring för den här bloggen som är en samlingsplats för N12e och våra gemensamma reflektioner om språk och litteratur, fakta och fiktion, vision och verklighet.

1. Att blogga är att skriva lite - men regelbundet. Bästa sättet att bli en god skribent är att skriva, skriva och skriva. Övning alltså.

2. Att blogga är att skriva för en publik, större eller mindre. Det jag skriver kan - och kommer att - läsas av andra. Det gör att jag måste skärpa mitt språkbruk. Formuleringsträning alltså.

3. Att blogga är att inordna sig i en kommunikationssituation som å ena sidan inte kräver så väldigt många ord och långa inlägg (snarare är det bra om de är "lagom korta") men å andra sidan kräver att jag försöker säga något på ett mindre utrymme. Koncentration alltså.

4. Att blogga är att inordna sig i en kommunikationssituation som å ena sidan ger ganska stor frihet i språkliga uttryck - men som å andra sidan också kräver en viss snits. Formuleringsfärdighet alltså.

5. Att blogga är att skriva om något, och i bästa fall hitta en egen infallsvinkel eller ny synpunkt. Reflektion alltså.

6. Att läsa och kommentera andras bloggar är att få insikt i hur andra tänker och löser samma uppgift som jag har. Att bli läst och få kommentarer är att få hjälp av andra att se styrkor och svagheter i sina egna texter och tankar. Respons alltså.

Här på sidan intill kommer alla era bloggar att ligga i "bloggrullen". Bara att läsa och lära av varandra. Och själv kommer jag att kommentera vad som händer i bloggarna och i vårt arbete framöver. Per aspera ad astra!

2 kommentarer:

  1. http://carl-johan-mushroom-lindblom.blogspot.se/ är redo att ristas in i bloggrullen :)

    SvaraRadera
  2. http://2tituana.blogspot.se/

    Läs 2 som dos i spanska por favor. :)

    SvaraRadera