måndag 29 april 2013

Vi ses snart - men inte imorgon

...för då flyger jag hem från Korea - oj vad jag har fått se och lära mig mycket! Det kommer nog att bli en del i religionskursen (trean, spännande kurs som jag hoppas få arbeta tillsammans med er i) som har sitt ursprung här...
Men också i tänkandet kring läsningens betydelse. Den här kompisen hittade jag i Seouls tunnelbana! Har du börjat läsa Oryx och Crake? Om inte - gör det!
Vi ses torsdag morgon och börjar på kursens sista tema - språk! ( och nej, jag har inte rättat ett enda NP. Men jag har bokat helgen!)

tisdag 23 april 2013

Världsbokdagen i dag!

I dag är det läsningens dag! Kanske inte NP i läsförståelse är topnotchupplevelsen... Men satsa på Oryx och Crake i dag, det är en bok värdig denna dag! Och en film om läsningen finns i ett tidigare inlägg :).

måndag 22 april 2013

Nästa läsuppdrag: Oryx och Crake

Glöm inte att låna boken på biblioteket, och börja på den spännande berättelsen... Titta också på filmen så får du lite tips på vad du bör tänka på när du läser. Boken ska vara utläst och färdig att diskuteras den 28 maj!

Vi ses den 2 maj, så börjar ett nytt språkligt äventyr!


Gör ditt allra bästa - och var nöjd med din insats!

Mer än sitt bästa kan ingen göra - och mindre är inte värdigt uppgiften. Strax på väg till Korea (hm, flygbussen går om 6 timmar) vill jag påminna om att jag håller alla tummar och tår för att det ska gå bra för er på de båda återstående nationella proven, och att ni ska känna at ni lyckades så bra det bara gick.

måndag 8 april 2013

Hur ligger du till i svenska? VIKTIGT inför utvsamtalet!

Ooops? Jag har missat att påminna på bloggen om att kommentarer till hur du ligger till i svenskan ligger på
Google Docs?

Du har i din svenskmapp på Google Drive ett dokument som heter typ "Katarina samlingsdokument..." (det har blivit lite olika allt medan jag skapat och fyllt i dokumenten). Om du öppnar det dokumentet finns det högst upp en länk till en liten film där jag berättar vad jag fyllt i och varför i bedömningsmatrisen som gäller just dig.

Något du inte förstår, eller undrar över i det jag säger i den lilla filmen?! HUGG TAG i mig efter lektionen imorrn såklart! 

En påminnelse och en nyhet!

Och bägge gäller bra träningsgrejer i svenska...

1) Påminnelse: Läsförståelseövningen som jag peppade för före påsk. Neville har gjort den (med jättebra resultat, roligt) - hur är det med er andra? Bra sätt att testa sig själv inför kommande NP. Jag ska säga något om det hela imorrn på lektionen, men inte så mycket.

2) Nyhet: Den kloka och innovativa kollega i Göteborg som jag gjort lästestet med tipsade mig i morse om en bra app, gFlash+, där han redan fixat till flera bra "träningsquizar". Jag har spelat in en liten film om hur det funkar:


Nån som testar på tunnelbanan in till plugget imorrn ;)?

fredag 5 april 2013

Skrivuppgift om Ankomsten - påbörjad på skärtorsdagen, ska avslutas tisdag 9/4

Vi avslutar läsningen av Ankomsten med en skrivövning - "Ankomsten goes NP" kan man säga, för jag har modellerat fram fyra uppgifter på grundval av hur det Nationella Prov som ni alldeles snart ska skriva är utformat.

Vi kommer att arbeta med skrivande på tisdag (skrivtid, men också en del "tips från coachen" om viktiga saker att tänka på) och på torsdag med de texter ni skrivit. Då ni ska få använda matriserna till det NP som uppgifterna är gjorda utifrån och göra bedömningar: har ni fått med det som krävdes? Vi ska också resonera om vilka kvalitéer det är som beskrivs i matriserna (som man på själva NP INTE får samtidigt med uppgiften, till skillnad från de flesta andra uppgifter ni har i skolan. Men det beror på att NPmatriserna inte är generella - som kursmatriserna som jag ständigt tjatar om ;), utan specifika för uppgifterna. Mer om det på lektionen).

FÖR ER som känner att ni vill fila på skrivuppgifterna hemma, och för er som MISSADE LEKTIONEN på skärtorsdagen och känner att ni vill komma ikapp finns skrivuppgifterna HÄR Och för er som inte lämnat in boken till Katarina: JÄTTEVIKTIGT att ta med den till skolan helst redan på måndag - andra väntar på dem!