onsdag 22 maj 2013

Att fundera över - fejkinsändare

Det svenska språket är offside!


Det svenska språket, denna libero i detta samhälle, har likt Tysklands hjälte Frank Beckenbauer blivit utdaterat och tråkigt. Det behövs något nytt, lite nya filmer som får folk att haja till. Det har man gott om inom fotbollsvärlden.


När jag coachar mina ungdomar i Kentan United så ser jag till att fotbollstermerna inte bara stannar på planen. De ska ut i resten av världen med dem! Drar någon ett oväntat och bra skämt? “Snygg fint där Johnny.” Möjligheterna är oändliga. Slickar man kritan så öppnas helt nya ytor i en konversation och man kan få bollen att leda sig till seger och en lyckad pratstund.


Kort och koncist, snabba markpassar och skott i mål, där har ni min åsikt helt enkelt. Det svenska språket är offside, på fel sida av sporttermer och behöver hamna på rätt sida för att lyckas med sina anfall.


Forza svenska språket!

//Kentan Andersson, fotbollsälskare och bärsnjutare

Jag blir såå arg! Dagens ungdomar är så förfärligt fula i munnen att jag blir helt vimsig!
Häromdagen satt jag på bussen med min gubbe bertil och bakom oss satt två tösar och två pågar och gastade. Jag och mitt förkläde blev helt förfärade när ungdommarna satte igång med sitt språk. Det var det ena f-ordet efter det andra, dj-ord k-ord och f ord igen. Könsord själsord, svordommar och fruktansvärda blandingar av dessa.
Tacka vet jag hur det var på min tid, då fick man smaka på linjalen om man så mycket som tänkte något fult, ty sådant språk hädar din omgivning. Hur kommer de fula orden se ut i framtiden Jag är glad att jag vid det här laget kommer ha gått hädan till de sällare jaktmarkerna och slipper höra!

Tack tack från en upprörd pensionär
Greta

I dagens samhälle används det fruktansvärt mycket fult språk och svordomar, framförallt bland ungdomar. Jag är själv lärare och får höra otroligt mycket av detta dagligen. Ungdomarna har gjort det till en del av det dagliga vokabuläret! Kan de inte anpassa sig till oss som faktiskt har korrekt och välvårdat språk?
Vår framtid är fast i en ond spiral då alla svordomar och det fula språket förs vidare från generation till generation, samtidigt som nya svordomar hela tiden skapas och importeras. Men det finns räddning, om folk bara kan anpassa sig!

"Under den senaste konseljen diskuterades det nya upplägget av budgetpropositionen då regeringen måste fatta ett slutgiltigt fastställande". Detär dags för våra politiker att skärpa sig och börja prata så att man förstår vad de vill säga!
Högt uppsatta människor som politiker och liknande verkar tycka att de är så himla fina i kanten, som om de var mycket bättre än vi vanliga dödliga med sina fisförnäma ord och krångliga uttryck. Men i deras kamp för att verka bildade förlorar de hela hjärnan på kuppen, de förstår säkert inte ens hälften av avd de säger själva. Som ett utmärkt exempel har vi Skolverket - de förnäma översittarna som tror att de är så otroligt mycket bättre än alla andra. Hur tror de att vi ungdomar ska förstå deras knäppa betygskriterier om inte ens lärarna gör det?! Det här måste vi få en ändring på, för om de fortsätter med sitt hyperformella språk som kommer jag att få gissa i nästa val.
mvh
Bekymrad ungdom

Och till sist: AYLINS UNDERBARA NORRLÄNDSKA: Missa inte!!

3 kommentarer:

  1. Jag vet inte om det bara gäller mig? (eller flera?) men det står att "jag inte har åtkomst" för Aylins underbara norrländska, och något sådant vill man ju inte missa!

    SvaraRadera
  2. I provschemat står att vi ska ha prov i svenska vecka 23, och du har tidigare skrivit att vi ska ha läst klart Oryx & Crake till tisdag vecka 22, för att vi ska diskutera boken då. Ska vi både ha prov/uppsats & diskutera Oryx & Crake på tisdagen och sedan ha ytterligare ett prov veckan efter? Eller har jag missuppfattat det? :)

    SvaraRadera
  3. Bra Adelina att du håller koll - jag har skrivit ett blogginlägg om det nu. Hoppas att allt blir tydligt och klart ;)

    SvaraRadera