fredag 30 november 2012

Naturvetarpresentationer och uppsats

Härliga PP och Prezis! Många av er kan mycket - och ni lär er mer. Jag ser verkligen fram mot era naturvetarpresentationer!

I planeringen (länkad uppe i högra hörnet av bloggen) är ni inskrivna på era respektive redovisningsdatum. Den som inte redovisar har inte lektion. Ledigt alltså?! Ja, det kan man säga. Men några avslutande småsaker att redovisa på egen hand kommer det att bli: något litet blogginlägg före jul, någon liten utvärdering av arbetet so far och kanske något annat...

Först dock uppsatsen på torsdag 6:e december. INTE i aulan (hurra, man slipper ha tjockaste ylletröjan på!) utan i vanligt klassrum. TA MED penna, sudd och texthäftet om ni vill kunna använda det för att stödja er i argumentationen. Ni kommer att få välja mellan två ämnen, men får inte ämnena förrän vid skrivtillfället. Båda ämnena anknyter till filmen vi såg, Simon och ekarna, och ni måste referera till filmen i er text. Då måste ni också ange filmens titel och regissör såklart, källhänvisning as usual! Skrivuppgifterna kommer båda att vara av argumenterande karaktär, så ni förväntas presentera en tes och argumentera för den.

Jag har den STÖRSTA tillförsikt till att det kommer att gå jättebra. Stressa inte upp er för mycket över skrivsituationen, utan gå dit med vetskapen om att ni har jobbat mycket med skrivande i höst, att ni alla har utvecklats och fortsätter att utvecklas som skribenter och att skrivande är svettigt, jobbigt och KUL!!!


torsdag 22 november 2012

VIKTIGA texter till lektionen på tisdag!

I ert klassfack ligger en bunt texter som ni ska ha läst igenom till på tisdag - då ska vi nämligen prata både om filmen (Simon och ekarna för dem som missade filmvisningen; hyr filmen så att ni har sett den när ni ska skriva uppsats den 6:e december. Ämnena kräver att ni refererar till filmen!) och om dessa texter. Tag och läs!

tisdag 20 november 2012

Filmvisning onsdag!

I morgon onsdag (den 21 november) går alla ettor på Östra till Filmhuset för att se en film - en film som sedan kommer att ligga till grund för den argumenterande uppsats som alla ettor skriver den 6 december.

IMORGON ONSDAG ses vi 13.10 inne i foajen i Filmhuset (hjälp varandra att hitta!), för att vara insuttna och klara när filmen rullar igång 13.15. Sedan vacklar vi ut 15.45 med förhoppningsvis ett och annat att tänka på.

NÄSTA VECKA kommer ni att få tillfälle att diskutera filmen och några texter med anknytning till teman i filmen på tisdagslektionen. Det är en viktig förberedelse för uppsatsskrivningen.

DEN 6:E DECEMBER skriver ni uppsats i skolan. Ni kommer att få välja mellan två ämnen, som ni får vid skrivtillfället.

Men först: filmtime!

torsdag 1 november 2012

Leta material om er naturvetare

Jag visade ju snabbt på lektionen hur man kan leta i mediearkivet Retriever som skolan prenumererar på - jag vill påminna om den möjligheten och om hur man gör med en liten film. Hitta spännande saker!