fredag 5 oktober 2012

Läxa till tisdag 9 oktober

Ja, då var det alltså novellen Försök till kärnfysik, som dessvärre reproducerats utan titel (!!! SÅ ILLA) i vårt identitetshäfte, som är läxan till tisdag. Det är den text som börjar med ett jättelikt V, och första meningen lyder "Välkommen till världen.". Den är skriven av Jonas Hassen Khemiri, som vi ju såg på Babel i onsdags. Så passande!

Vi kommer att tala om textens innehåll och struktur - som vanligt när Jonas Hassen Khemiri skriver är det både underfundigt, mångfacetterat och halsbrytande allvarligt både vad gäller innehåll och struktur, så det finns en hel del att tala om och tänka igenom. Läs noga, stryk under sådant i texten du fastnar för/hänger upp dig på/tycker är särskilt nämnvärt av något skäl.

Khemiris novell var utgångspunkt för en grupp elever på Konstfack, som gestaltat skilda aspekter av Försök till kärnfysik i filmens form. På Jonas Hassen Khemiris hemsida finns en avdelning som heter KhemiriTV, med en mass bra klipp/filmer, och där ligger ett antal sådana "Kärnfysiks"-filmer. Filmerna är inte namngivna utan heter bara 1-10, och 1,3,6,7,8,9 och 10 gestaltar olika tolkningar av, delar av, upplevelser av novellen. Du ska se TRE AV FILMERNA och fundera över hur du tycker att de speglar novellen. Vad är det filmarna tagit fasta på i novellen? Hur har de använt novellen? Ger deras film något "nytt" till läsningen, eller är det mera en slags "samma sak i annat format"?

Du väljer alltså vilka tre filmer du ser själv (och, såklart, man FÅR titta på alla ;) ) och antecknar lite om varje film. Ta med anteckningarna till lektionen. Vi ska, förutom att diskutera och analysera Khemiris novell, också försöka tala lite om förhållandet mellan litteratur och film både i allmänhet (alla dessa böcker som blir film! Och filmer som blir böcker?) och synnerhet (det vill säga utifrån just Khemiris novell).

Vi ses på tisdag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar